Je obezita opravdu nemoc? Proč nám samotné diety nepomohou?

25 října 2021

Hubnutí a udržování tělesné hmotnosti často vnímáme jako jednoduchou matematickou rovnici „energie dovnitř mínus energie ven“ – kolik sníme a jak moc se hýbeme. Odborníci se ale shodují, že obezita má mnoho příčin, z nichž některé mohou být mimo vědomí nebo kontrolu postižené osoby.

Výše zmíněná rovnice naznačuje, že kdybychom vždy jedli to správné jídlo a cvičili pro naše tělo vhodným způsobem, neměli bychom nadváhu. Což je sice pravda, ale jde o dramatické zjednodušení, které navíc může být škodlivé právě pro ty, kteří obezitou nebo nadváhou trpí. Zeširoka lze samozřejmě říci, že hubnutí je založené na rovnováze mezi množstvím energie, kterou přijmeme, a množstvím energie, kterou spotřebujeme. Příčiny energetické nerovnováhy jsou ale složité a liší se člověk od člověka. Odborníci navíc spekulují, že lidé, kteří bojují s nadváhou, mohou ve skutečnosti trpět obezitou, tedy chronickým onemocněním.

Stejně jako mnoho jiných chronických onemocnění se obezita vyvíjí v průběhu času. Existuje pro to mnoho důvodů, z nichž některé jsou mimo naši kontrolu. Roli může hrát naše psychika, genetika, hormony, hladina stresu, množství a kvalita spánku,užívané léky a prostředí, ve kterém žijeme.

Chcete-li obezitu zvládat a účinně s ní bojovat, prvním krokem je zjistit, které z těchto příčin ve vašem případě hrají roli. V Petra Clinic společně provedeme analýzu skladby vašeho těla, jídelníčku a životního stylu. Na naší klinice pracujeme s nejnovějšími přístroji, které spolu se znalostmi našich odborníků využijeme ke snížení přebytečného tuku. Chceme, aby snížení hmotnosti bylo něčím, co vám přinese radost a zvýší vaše sebevědomí.

Novo Nordisk 2021

nejnovější články

10.4.2024

5.4.2024

6.3.2024

21.2.2024

6.2.2024

štítky