Odstranění pih a znamének nebolí a je skvělé nejen z estetických, ale i zdravotních důvodů

31.května 2023

Znaménka, pihy a různé kožní výrůstky bývají na těle mnohdy esteticky nežádoucí. Pokud se vyskytují na viditelných místech, často dlouho neváháme a rozhodneme se pro jejich odstranění. Estetické důvody jsou ovšem jedna věc, druhým rozhodujícím faktorem jsou samozřejmě důvody zdravotní, kdy se může ukázat, že znaménko je rizikové. V každém případě bychom žádný kožní útvar nikdy neměli podceňovat.

Máte strach z odstranění? Není důvod!

Odstranění znamének a pih provádí lékař (dermatolog) chirurgicky nebo pomocí laseru, který zároveň vždy rozhoduje o nejvhodnějším způsobu odstranění po předchozí konzultaci. Odstranění se provádí v lokální anestezii a bolestivost je opravdu minimální. Postup a trvání ošetření přitom závisí na zvolené technologii.

Po odstranění se během 2-3 dnů na místě vytvoří stroupek, který během následujících několika dnů definitivně zmizí. Stroupek nestrhávejte, raději vždy vyčkejte, než se samovolně uvolní. Po samotném odstranění nedoporučujeme pobyt na přímém slunci, v sauně nebo v bazénu.

Nepodceňujte preventivní vyšetření

I když nepotřebujete znaménko odstranit, je vždy lepší si ho nechat preventivně zkontrolovat. I sebemenší a nenápadné znaménko může udělat obrovský problém a pouze včasná diagnóza nás může zachránit před závažnými komplikacemi. Proto v Petra Clinic nabízíme nejúčinnější metodu současnosti v prevenci vzniku rakoviny kůže - digitální dermatoskop FotoFinder BodyScan. Ten diagnostikuje pigmentové útvary - znaménka, mapuje jejich změny a kontroluje riziko vzniku rakoviny kůže.

Toto vyšetření nezabere téměř žádný čas a dokáže vám ušetřit nejen spoustu starostí, ale hlavně vaše zdraví. Každý kožní nádor je dobře léčitelný, a to včetně počínajícího melanomu. Podmínkou ovšem je, aby byl odhalen včas. I z toho důvodu nikdy nepodceňujte žádné znaménko nebo pihu, hlídejte jejich tvar, velikost i barvu. Být pozorní a důslední se v otázce zdraví vždy maximálně vyplatí. Myslete na to i u zdánlivě nenápadných kožních útvarů.

nejnovější články

23.4.2024

10.4.2024

5.4.2024

6.3.2024

21.2.2024

štítky